Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ορισμός της έννοιας «Διατροφή

Ο πρώτος ορισμός που μπορεί να δοθεί είναι ότι η διατροφή αποτελεί το σύνολο των τροφών που καταναλώνει ο άνθρωπος για να διατηρηθεί στην ζωή.Αυτό ίσχυε στα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του ανθρώπου όπου άνθρωπος και ζώα κάλυπταν τις ανάγκες τους από την φύση.Στην πορεία ο άνθρωπος προσπάθησε να παράγει μόνος του την τροφή.Αυτό είναι ακριβώς και το ερέθισμα που προβίβασε την έννοια της διατροφής από μια απλή βιολογική ανάγκη σε μια γενικότερη διαδικασία.Ετσι η διατροφή αποτελεί μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή,συγκομιδή και κατανάλωση του συνόλου των τροφών για διατήρηση στην ζωή.
Η έννοια της ομορφιάς

 Η ομορφιά γενικά είναι το χαρακτηριστικό ενός ατόμου, ενός τόπου, ενός αντικειμένου ή μιας ιδέας που προσφέρει μια αέναη εμπειρία απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης. Η ομορφιά μελετάται ως κλάδος της αισθητικής, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ψυχολογίας και του πολιτισμού.

H έννοια της υγείας


Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.): «Υγεία θεωρείται η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ανθρώπου». Αυτός είναι ένας θετικός ορισμός της υγείας, στον οποίο η έμφαση εστιάζεται στην παρουσία συγκεκριμένων χαρακτηριστικών .
Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αλλάξουμε το μεταβολισμό μας;
Η σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων με αντιστάσεις (βάρη) και της αεροβικής γυμναστικής (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, διάφορα σπορ). Γυμνάζοντας το σώμα μας έχουμε διπλό κέρδος: Αυξάνουμε τη μυϊκή μας μάζα (οπότε και αυξάνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, ακόμα και εν ώρα ηρεμίας) και επιπλέον καίμε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της άσκησης. Το λιγότερο που μπορούμε να ασκούμαστε είναι τρεις ώρες και το ιδανικό έξι ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να:
-Να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα
-Να αποφεύγουμε τις στερητικές δίαιτες
-Να κοιμόμαστε τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα
-Να αποφεύγουμε το χρόνιο στρες.



Το πρωινό αποτελεί το βασικότερο γεύμα της ημέρας.











Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας και να κρατήσουμε τα επίπεδα ζαχάρου του αίματός μας σταθερά, ώστε να ελέγξουμε το αίσθημα της πείνας. Με αυτό τον τρόπο κρατάμε σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης.
Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να λαμβάνουμε το δείπνο μας;

Παρότι επικρατεί η άποψη ότι η ώρα που τρώμε επηρεάζει το μεταβολισμό μας ή ότι οι θερμίδες που καταναλώνουμε το βράδυ μετατρέπονται σε λίπος, τίποτα δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν ότι ο οργανισμός επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο τις θερμίδες που καταναλώνουμε ανάλογα με την ώρα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά μειώνοντας τα γεύματα το βράδυ ή ακόμα και τα σνακ, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους λόγω του περιορισμού των θερμίδων.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Fast Food

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν πως το ταχυφαγείο δεν είναι υγιεινή λύση διατροφής. Όμως πολλοί καταφεύγουν σ’ αυτήν, την εύκολη και φτηνή λύση. Σκεφτήκατε ποτέ τι ουσίες περιλαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα εφόσον διαρκούν για μέρες; Αναρωτηθήκατε καθόλου εάν είναι λογικό να ετοιμάζονται τόσο γρήγορα τα «φαγητά» που σας προσφέρουν εκεί και να έχουν τόσο χαμηλές τιμές; Η απάντηση κρύβεται στη πρόσθεση ουσιών όπως τα Ε, που είναι καρκινογόνες και στη γενετική μετάλλαξη. Σε ένα πρόσφατο πείραμα, άφησαν ένα μπέρκερ γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας για 14 ημέρες έξω από το ψυγείο και δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Το τυρί παρέμενε με αυτό το αφύσικα πορτοκαλί του χρώμα ίδιο, το ψωμί δεν εμφάνισε κανένα είδος μύκητα και το μπιφτέκι δεν απέχτησε καμία δυσάρεστη οσμή. Πώς είναι δυνατόν μετά από μια τέτοια είδηση οι άνθρωποι να καταβροχθίζουν ακόμα αμέτρητες ποσότητες «σκουπιδιών»; Φαίνεται πως κύριος παράγοντας καταφυγής σε τέτοιου είδους μαγαζιά είναι η εργασία και των δύο γονέων, με αποτέλεσμα την έλλειψη χρόνου μαγειρέματος. Παρατηρείται επίσης διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, εφόσον τα κορίτσια αποδεικνύονται πιο προσεχτικά με τη διατροφή τους καθώς και ανάμεσα στις τάξεις, όπου παρατηρείται αύξηση σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν τα Σάββατα βγαίνουν πιο συχνά έξω με φίλους.
Σύμφωνα με λοιπές καταχωρήσεις μαθητών, οι περισσότεροι παίρνουν δημητριακά ως πρωινό, μια εξαιρετική επιλογή, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (κύρια πηγή ενέργειας) και βιταμίνες συμπλέγματος Β.
Αρνητική είναι η εικόνα του δεκατιανού, εφόσον πάνω από το 60% αγοράζει σνακ από το κυλικείο, όπως τυρόπιτες, κρουασάν και άλλα.
Ευτυχώς το 85% συνοδεύει το μεσημεριανό του από σαλάτα, ενώ ο μέσος όρος μάζας είναι φυσιολογικός. Η αυτοαξιολόγηση της διατροφής χαρακτηρίζεται κυρίως ως μέτρια .




Οι ομάδες τροφίμων

Οι ομάδες τροφίμων που αναφέρονται παραπάνω έχουν μια πολύ σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας.
Ειδικά στην εφηβική ηλικία, όπου ο οργανισμός αναπτύσσεται ραγδαία, υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε ενέργεια και κατ’ επέκταση
σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακές και σε λιγότερη ποσότητα λιπίδια.
Οι πρωτεΐνες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: της πρωτεΐνες υψηλής και χαμηλής βιολογικής αξίας









Αυτές που χαρακτηρίζονται ως υψηλής βιολογικής αξίας περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και εμπεριέχονται στο κρέας (κόκκινο και λευκό), στα αυγά και στο τυρί. Και τα όσπρια αποδίδουν τέτοιου είδους πρωτεΐνες, αν συνδυαστούν με αμυλούχα τρόφιμα. (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά).




Το κρέας περιέχει επίσης βιταμίνες συμπλέγματος Β – ιδιαιτέρως Β12-, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Δεν πρέπει όμως να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά. (ειδικά το κόκκινο) .
Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των μυών και όχι μόνο.
Προτιμάτε λιπαρά ψάρια, αφού περιέχουν τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.
Τέλος, τα όσπρια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος
.

Τα φρούτα είναι απαραίτητα καθημερινά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας. Παράλληλα, η γλυκόζη και η φρουκτόζη τους προστατεύουν τις πρωτεΐνες από την αποικοδόμηση, ενώ οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα γαλακτοκομικά, πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο προσφέρουν γερά δόντια και οστά. Μελέτες του πανεπιστημίου του Σικάγο απέδειξαν πως η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της βουλιμίας.
Περιληπτικά: Είναι καλό να προσλαμβάνουμε ποικιλία τροφίμων, για να εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά .





Κυριακή 18 Μαρτίου 2012


Βότανα

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα βότανα αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων. Εκτός από το εξαίσιο άρωμά τους και την ωραία γεύση που δίνουν στα φαγητά και τις σαλάτες μας, ξεχωρίζουν για τις ιδιότητές τους ως προς διάφορες παραμέτρους υγείας. Η χρήση βοτάνων έχει σημαντικό ρόλο στην τόνωση του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας.

Για παράδειγμα το ginseng δρα ενάντια στην κόπωση, ενισχύοντας τον οργανισμό με ενέργεια και πνευματική απόδοση. Καλό είναι να το αποφεύγετε όμως αν έχετε υψηλή πίεση.


Η συνιστώμενη δόση είναι 100mg μια ή δυο φορές ημερησίως, ενώ σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες ή γαστρεντερικές διαταραχές.


Επίσης, η αλόη είναι κατάλληλο βότανο για την ενίσχυση της αντοχής του οργανισμού. Προτιμήστε αλόη με το σχετικό σήμα πιστοποίησης από ελληνικούς ή ξένους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.


Το τσάι είναι ένα γνωστό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βοηθά την πνευματική και τη σωματική προσπάθεια, έχοντας ηπιότερη διεγερτική δράση από τον καφέ, χάρη στην πιο αργή και σταδιακή απελευθέρωση της καφεΐνης.


Όλα τα ενεργειακά προϊόντα και διατροφικά συμπληρώματα, είτε αυξάνουν την παραγωγή έργου ή βελτιώνουν την απόδοση, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται µε προσοχή και µόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση του προϊόντος, όσον αφορά στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητά του.


Γενικά, για την αθλητική διατροφή επικρατούν διάφορες αντιλήψεις. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές δεν έχουν γνώση και συχνά αγνοούν τους απλούς κανόνες της υγιεινής διατροφής. Ο ρόλος του ειδικού θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός και εκπαιδευτικός, ώστε οι βάσεις της σωστής αθλητικής διατροφής να γίνουν συνείδηση για τον αθλητή και να τον βοηθήσουν να έχει καλή υγεία αλλά και τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Πηγή: Mednutrition

Συμπληρώματα

Παρότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η καταλληλότερη για την διασφάλιση καλής υγείας και αθλητικής απόδοσης, στην αγορά υπάρχουν και πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής. Συμπληρώματα διατροφής εννοούμε τα προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ο προορισμός των οποίων είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου, όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα μόνο αν η διατροφή του ασκούμενου δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του σε θρεπτικά συστατικά και όχι για να αντικαταστήσουν κανονικά γεύματα. Από την άλλη, η ένταση και η συχνότητα της άσκησης μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις σε σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνες.


Αν, λοιπόν, η διατροφή δεν είναι επαρκής, τότε κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ποσότητες βιταμινών που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προτεινόμενες τιμές μπορεί να αποβούν τοξικές και ίσως να αλλάζουν την λειτουργία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.


Υπάρχουν όμως και πολλές μη απαραίτητες ουσίες που θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής και προωθούνται στους αθλητές ως εργογόνες ουσίες, που αναφέρονται ως μαγικά προϊόντα και «υπόσχονται» εντυπωσιακά αποτελέσματα

Πηγή: Mednutrition

Ενεργειακά Ποτά

Τα ενεργειακά ποτά (energy drinks) έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια στη διατροφική αλυσίδα κυρίως των νέων, αθλητών και μη και η κατανάλωση τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Πρόκειται για ποτά που καταναλώνονται πριν, μετά ή και κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες και καφεΐνη ως κύρια συστατικά. Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι 12% περίπου. Η προσθήκη υδατανθράκων στα ενεργειακά ποτά παρέχει ενέργεια η οποία είναι απαραίτητη εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου, που συνεπάγεται η άσκηση.


Μαζί με διάφορα αμινοξέα (ταυρίνη, χολίνη) και την καφεΐνη (συνήθως περιέχουν 80mg καφεΐνης στα 250ml) που περιέχουν, προσδίδουν τονωτική δράση. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιά και θεωρείται τοξική σε δόσεις μεγαλύτερες των 2 γραμμαρίων, ενώ μπορεί να προκαλέσει καρδιακές και στομαχικές διαταραχές και νευρικότητα.


Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι παράγοντες όπως το είδος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης, η περιεκτικότητα (%) των υδατανθράκων αλλά και το είδος αυτών καθορίζουν την αναγκαιότητα αλλά και το κατά πόσο θα υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην απόδοση έπειτα από την χρήση των ενεργειακών ποτών.


Τα ενεργειακά ποτά δεν πρέπει να καταναλωθούν μαζί με αλκοόλ, γιατί προκαλούν έντονη αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.


Τελευταίες μελέτες αναδεικνύουν ότι η πρόσληψη τροφής κατά την διάρκεια της άσκησης είναι αναγκαία, όταν οι αγώνες ή η προπόνηση διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Οι ενεργειακές μπάρες είναι μια ιδανική επιλογή κατά την διάρκεια της άσκησης. Ξεκίνησαν για να καλύψουν κυρίως τις ανάγκες των ορειβατών και των πεζοπόρων που περνούσαν πολλές ώρες στα μονοπάτια των βουνών.

Ωστόσο, η ενεργειακή μπάρα δεν είναι σχεδιασμένη ώστε να αντικαταστήσει ένα κανονικό γεύμα, αλλά για να το υποκαταστήσει όταν αυτό δεν είναι δυνατό. Οι ενεργειακές μπάρες, οι οποίες παρέχουν, εκτός από σημαντικές ποσότητες ενέργειας με τη μορφή υδατανθράκων και πρωτεϊνών, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δίνουν μια επιπλέον ενέργεια και επιδρούν ευεργετικά στην απόδοση

Πηγή: Mednutrition

 
Τροφές που μας χαρίζουν ενέργεια

Η παραγωγή ενέργειας είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί χρειάζεται για την διατήρηση των λειτουργιών του σώματος μας



Η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς μας, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και άλλες βιοχημικές διεργασίες που εκτελούνται στο σώμα μας χρειάζονται ενέργεια. Η παραγωγή ενέργειας βοηθάει να είμαστε φυσικά δραστήριοι, δηλαδή να μπορούν οι μύες μας να συσπώνται και να παράγουν έργο, επίσης συμβάλλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη και ανάπλαση των ιστών μας.

Οι αθλητές που προπονούνται σκληρά και συχνά, πολλές φορές παραπονούνται ότι χάθηκε η δύναμή τους και νιώθουν κόπωση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες αντλούν ενέργεια από τα αποθέματα του οργανισμού (ηπατικό και μυϊκό γλυκογόνο) και την καταναλώνουν παράγοντας -μεταξύ άλλων- θερμότητα. Έτσι, η ενέργεια εξαντλείται και η θερμοκρασία του σώματος τείνει να αυξηθεί. Η χρήση προϊόντων, όπως τα ενεργειακά ποτά, οι ενεργειακές μπάρες, τα συμπληρώματα διατροφής, αλλά κάποια βότανα, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους αθλούμενους.

Πηγή: Mednutrition



 



Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Νερό - Πηγή Ζωής



Νερό, το πολυπληθέστερο στοιχείο της φύσης, καλύπτει τα 2/3 του πλανήτη και μετά το οξυγόνο αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής. Η θρεπτική του αξία τεράστια, η θερμιδική του περιεκτικότητα μηδενική. Το 1/2 - 2/3 του ανθρώπινου οργανισμού είναι νερό. Το ποσοστό του μεταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό λίπους του σώματος, το φύλο και την ηλικία. Έτσι ένα βρέφος έχει 75% νερό, ο ενήλικος άνδρας 60-70%, μια γυναίκα 50-60%, ενώ ένα ηλικιωμένο άτομο 50% νερό στο σώμα του. Οι αθλητές έχουν 5-10% περισσότερο νερό, γιατί έχουν αυξημένο μυϊκό ιστό. Στο σώμα μας διακρίνεται σε ενδοκυτταρικό νερό (γιατί βρίσκεται μέσα στα κύτταρα) και αντιπροσωπεύει για τον άνδρα το 55% του ολικού νερού του σώματος, ενώ για τη γυναίκα το 50% και σε εξωκυτταρικό (που βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα). Επίσης, μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο αίμα και στο πεπτικό σύστημα. Καθημερινά υπάρχει ανακατανομή των υγρών (νερού) του σώματος, ενώ η κατάσταση ισορροπίας που ονομάζεται ισοζύγιο νερού είναι δεδομένη για κάθε οργανισμό.

Η σημασία του είναι πολύ μεγάλη, αποτελεί το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού μέσα στο οποίο λειτουργούν τα διάφορα όργανα του σώματος. Είναι ο φυσικός διαλύτης και μέσο μεταφοράς των διαφόρων θρεπτικών συστατικών ουσιών και αποβλήτων του οργανισμού. Σαν δομικό συστατικό, το 75-85% του μυϊκού ιστού, το 83% του αίματος και το 20-25% των οστών είναι νερό. Απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, της πίεσης του αίματος, του πεπτικού συστήματος (πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμός των τροφών) και της εγκεφαλικής λειτουργίας, αφού τα 3/4 του εγκεφάλου είναι νερό.


Η μεγάλη απώλεια από τον οργανισμό και η μη σωστή αποκατάσταση του ισοζυγίου νερού, ονομάζεται αφυδάτωση. Η αφυδάτωση ανάλογα με το βαθμό της, μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Από μια απλή μείωση της δύναμης και της αντοχής, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καταστολή δυνάμεων, κατάρρευση, λιποθυμία και σε παρατεταμένο βαθμό να προκαλέσει θάνατο (όταν η αφυδάτωση είναι μεγαλύτερη από το 12% του βάρους του σώματος). Απώλειες νερού από τον οργανισμό έχουμε καθημερινά από τα ούρα, τον ιδρώτα, το αναπνευστικό σύστημα και τα περιττώματα. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως παθήσεις νεφρών, σακχαρώδης διαβήτης, περιπτώσεις διάρροιας, λοιμώξεις, εγκαύματα, εμπύρετες καταστάσεις κλπ μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Έχοντας το ρόλο του ψυκτικού για τον ανθρώπινο οργανισμό, το νερό, με τη μορφή ιδρώτα, βοηθάει στην αποβολή της θερμότητας που παράγεται από το μεταβολισμό και τη μετατροπή της χημικής ενέργειας των τροφών σε μηχανική (παραγωγή μυϊκού έργου). Η παραγωγή ιδρώτα εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και από την διάρκεια και ένταση του μυϊκού έργου (άσκησης).

Η καθημερινή και συνεχής πρόσληψη νερού είναι απολύτως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας . Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 70 μέρες χωρίς τροφή αλλά όχι πάνω από 15 μέρες χωρίς νερό. Για να υπάρχει σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην αίσθηση της δίψας, γιατί δεν είναι και τόσο σωστός δείκτης ενυδάτωσης (αν διψάσουμε σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί). Το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές, δίνουν αρκετό νερό στον οργανισμό μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό, ειδικά ο καφές που με την αύξηση της διούρησης ενισχύει την αφυδάτωση.

Για την Ελλάδα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, τα 12 ποτήρια νερό θεωρούνται λογική ποσότητα. Επίσης η διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα (85-95% η περιεκτικότητα τους σε νερό) παρέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού στον οργανισμό, γι' αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε αρκετές ποσότητες σε καθημερινή βάση.
Φάτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας συνιστά να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.


Η πυραμίδα της σωστής διατροφής

Μικρές αλλαγές, προσαρμοσμένες στις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες υγείας και τελικά στη μείωση του κινδύνου για παθολογικές διαταραχές και χρόνια νοσήματα.


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Είναι γνωστό , αλλά και εύλογο , ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία . Σύμφωνα με τους ειδικούς , υπάρχει μια πολύ απλή αλλά ισχυρή απόδειξη γι' αυτό : η μακροβιότητα των πληθυσμών που ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα ( όπως οι Έλληνες ). Άλλωστε , έρευνες που έγιναν ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά ως προς την επίπτωση των ασθενών που σχετίζονται με την διατροφή. Αυτό , βέβαια , δεν υπονοεί ότι υπήρχε κάποια ιδιαίτερη σοφία στους μεσογειακούς λαούς , αφού οι άνθρωποι πάντα έτρωγαν ότι υπήρχε σε αφθονία στον τόπο που ζούσαν , καθώς μέχρι πριν πριν από μερικά χρόνια η δυνατότητα εισαγωγής τροφίμων από άλλες χώρες ήταν περιορισμένη.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση υγείας μας;


Παν μέτρον άριστον, είναι το κλειδί, θα μας έλεγε ο Ιπποκράτης. Μια ισορροπημένη διατροφή, με τις σωστές αναλογίες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, χωρίς βέβαια υπερβολές όσον αφορά τη ποσότητα, μπορούν να μας προσφέρουν πάρα πολλά στη διατήρηση της υγείας μας.
Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητα στοιχεία που μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας τα προσφέρουν στις ποιότητες και στις ποσότητες που τις έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.