Οι ομάδες τροφίμων
Οι ομάδες τροφίμων που αναφέρονται παραπάνω έχουν μια πολύ σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας.
Ειδικά στην εφηβική ηλικία, όπου ο οργανισμός αναπτύσσεται ραγδαία, υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε ενέργεια και κατ’ επέκταση σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακές και σε λιγότερη ποσότητα λιπίδια.
Οι πρωτεΐνες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: της πρωτεΐνες υψηλής και χαμηλής βιολογικής αξίας
Αυτές που χαρακτηρίζονται ως υψηλής βιολογικής αξίας περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και εμπεριέχονται στο κρέας (κόκκινο και λευκό), στα αυγά και στο τυρί. Και τα όσπρια αποδίδουν τέτοιου είδους πρωτεΐνες, αν συνδυαστούν με αμυλούχα τρόφιμα. (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά).
Το κρέας περιέχει επίσης βιταμίνες συμπλέγματος Β – ιδιαιτέρως Β12-, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Δεν πρέπει
όμως να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους
σε κορεσμένα λιπαρά. (ειδικά το κόκκινο) .
Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των μυών και όχι μόνο.
Προτιμάτε λιπαρά ψάρια, αφού περιέχουν τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.
Τέλος, τα όσπρια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Τα φρούτα είναι απαραίτητα καθημερινά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας. Παράλληλα, η γλυκόζη και η φρουκτόζη τους προστατεύουν τις πρωτεΐνες από την αποικοδόμηση, ενώ οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα γαλακτοκομικά, πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο προσφέρουν γερά δόντια και οστά. Μελέτες του πανεπιστημίου του Σικάγο απέδειξαν πως η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της βουλιμίας.
Περιληπτικά: Είναι καλό να προσλαμβάνουμε ποικιλία τροφίμων, για να εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά .
Οι ομάδες τροφίμων που αναφέρονται παραπάνω έχουν μια πολύ σημαντική θέση στο διαιτολόγιό μας.
Ειδικά στην εφηβική ηλικία, όπου ο οργανισμός αναπτύσσεται ραγδαία, υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε ενέργεια και κατ’ επέκταση σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακές και σε λιγότερη ποσότητα λιπίδια.
Οι πρωτεΐνες χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: της πρωτεΐνες υψηλής και χαμηλής βιολογικής αξίας
Αυτές που χαρακτηρίζονται ως υψηλής βιολογικής αξίας περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και εμπεριέχονται στο κρέας (κόκκινο και λευκό), στα αυγά και στο τυρί. Και τα όσπρια αποδίδουν τέτοιου είδους πρωτεΐνες, αν συνδυαστούν με αμυλούχα τρόφιμα. (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά).
Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των μυών και όχι μόνο.
Προτιμάτε λιπαρά ψάρια, αφού περιέχουν τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.
Τέλος, τα όσπρια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Τα φρούτα είναι απαραίτητα καθημερινά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό μας. Παράλληλα, η γλυκόζη και η φρουκτόζη τους προστατεύουν τις πρωτεΐνες από την αποικοδόμηση, ενώ οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα γαλακτοκομικά, πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο προσφέρουν γερά δόντια και οστά. Μελέτες του πανεπιστημίου του Σικάγο απέδειξαν πως η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της βουλιμίας.
Περιληπτικά: Είναι καλό να προσλαμβάνουμε ποικιλία τροφίμων, για να εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου